{ "title": "Yorgunluk", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/yorgunluk.jpg", "date": "21.01.2024 16:57:47", "author": "Şeyma sıla", "article": [ { "article": "
Yorgunluk, Yorgunluk nedir, sendromu ve miyaljik ensefalomiyelit birbirinin yerine kullanılabilen iki tıp kavramıdır. Miyaljik ensefalomiyelit, viral (Herpes, polyo, Epstein-Barr virüslerinin neden olduğu) enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelmektedir. Bazı vakaların nedenleri arasında psikolojik veya nöroloji kökenlidir. Üstünüze çöken ağırlık değildir, kronik yorgunluk çok sık rastlanan bir semptom olduğunu Çalışma vb. Nedenlerle kişinin ruh ve beden etkenlikleri açısından verimlilik düzeyin azalmasıyla görülen halsizlik, isteksizlik, güçsüzlük, yıpranmışlık, sıkıntı gibi bulgulara benzer durumunu tanımlamak için sıklıkla görülmektedir. Kronik yorgunluk tedavisi olmayan bir sorundur. Genel güçsüzlük, çabuk yorulma ve konsantrasyon güçlüğü olarak ifade edilen yorgunluğun, hastalar üzerinde egzersiz sırasında nefes darlığını ve bacaklardaki ağrıyı yorgunluk olarak ifade edilebilir. Bu durumda kalp-damar sisteminin hastalığı da şikâyetler arasında olabilir.

Yorgunluk Belirtileri Nelerdir?

Kronik yorgunluk sendromu, sersemlik hissi, çarpıntı, şişkinlik, sinirlilik, huzursuzluk hissi, kilo kaybı gibi belirtiler gösterir ise sabitlenen gerginliğe bağlı belirtilerdir. Gerginlik doğrudan göstermese de dolaylı anlatım ile kronik yorgunluğunun nedenleri arasındadır. Yanıt olarak, \"stresle baş etmenin önemi\" hep olmaktadır. Bununla beraber, sendromun, depresyon ve kaygı bozukları ile karıştırmamak gerekmektedir.

Yorgunluk Neden Olur?

Yetersiz uyku; Genellikle en yoğun ve stresli tempoda, kaliteli bir uyku çekecek zamana sahip olmamak. Diğer yandan, gün içinde ihtiyacımız olan enerji ve canlılığı elde etmek için her gece periyodik olarak 6-8 saat uyunması gerekmektedir.

Uyku apnesi; Uzunca bir uykudan sonra bile gün içinde uykulu ve yorgun hissediyorsanız, uyku apnesiyle ilgili bir sorun yaşanabilir. Bunun uyku esnasında, 10 saniyeden 1 dakikaya kadar uzanan bir süre için nefes almayı kesmek olacaktır.

Yorgunluğa Bağlı Nedenler Nasıl Giderilir?

İş performansını, aile yaşamını ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyerek, en sık nedenler aşırı egzersiz, uyku bozukluğu, beslenme yetersizliği, kondüsyon eksikliği, üst solunum enfeksiyonları, kansızlık, tiroit hastalıkları (Tiroidin az ya da çok çalışması) akciğer hastalıkları, ilaçlar, viral hastalıklar, kanser ve depresyondur. İlaçlar, özellikle de sakinleştiriciler, depresyon, alerji ve tansiyon ilaçları, kas gevşeticiler ve pek çok Antibiyotik yorgunluğa neden olabilmektedir. Altı aydan uzun sürmesi halinde kronik yorgunlukta tedavinin beslenme alışkanlığı ve fiziksel egzersizler ile doğrudan ilişkili olan halsizlik veya diğer ismiyle yorgunluk hastalığıdır. Devamlı olarak tekrar eden uyku veya yeterli beslenme gibi olumlu faaliyetler sonucunda dahi geçmeyen halsizlik sonucunda bir hekime başvurmak gerekir. Ciddi hastalıkların habercisi olarak belirlenebilen sürekli yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, kusma veya kas ağrıları gibi şikâyetler var olduğunda, kansere işaret edilmek sayılabilir.

Yorgunluk Tedavisi Kişiye Göre Düzenlenmesi
Düzenli egzersiz, enerji düzeyini arttırarak her sebep ne olursa olsun yorgunluğu azaltır. Düzenli orta seviyede aerobik egzersizin haftanın belirli günlerinde 30 dakika yürüyüş ya da eşdeğeridir. Hastalıkla ilgili yorgunluğu istirahatten daha etkin olarak azalttığı kanıtlanmıştır.

Yorgunluğun ve Ağrıların Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
" } ] }