{ "title": "Yorgunluğa İyi Gelen Bitkiler", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/yorgunluga-iyi-gelen-bitkiler.jpg", "date": "20.01.2024 11:48:59", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Yorgunluğa İyi Gelen Bitkiler, Yorgunluk; Mevsimsel olarak ya da yoğun iş temposu, stres, uykusuzluk ya da yetersiz beslenme nedeniyle herkesi zaman zaman etkileyebilmektedir. Ayrıca tiroit hastalığı, anemi ve depresyon gibi bazı hastalıkların başlangıç belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Kronik yorgunluklarda mutlaka konusunda Uzman bir doktora başvurarak altında yatan nedenlerin yanı sıra, tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Dönemsel yorgunluklar içinse, yine Uzman yardımı alarak enerji verdiği bilinen bazı bitki çaylarından faydalanılabilir. Örnek yeşil çay, ginseng, zencefil ve mate çayı gibi bazı çaylar zinde ve canlılık vererek yoğunlaşmayı arttırmaya yardımcı olabilir. Ancak yorgunluğa iyi gelen bitkiler'in (Bunlar genelde demleme usulü tüketilen) bir kısmı kafein içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir çünkü uzun süreli kullanımı normal insanlarda bile tansiyona ve uykusuzluğa yol açabilmektedir.

Yorgunluğa İyi Gelen Bitkiler

Biberiye; Akdeniz'e özgü bir bitki olan Rosemarinus officinalis (Biberiye) yine Akdeniz mutfağında oldukça sık kullanılmaktadır. Sağlık alanındaki kullanım şekli ise kan dolaşımını arttırmak, sinirleri sakinleştirmek ve hafif depresyonların tedavisinde kullanılmasıdır. Biberiye bitkisi çay olarak, uykusuzluk ve yorgunluğa neden olabilen sindirim sistemi sorunlarını rahatlatmak için kullanılmaktadır. Bitkiden elde edilen yağ, harici olarak gerginliği ve kas ağrılarını almak için masajlarda kullanılır. Biberiye bitkisinin saf yağı, direk ağız yoluyla alınması özellikle emziren ya da hamile kadınlara önerilmemektedir. Ayrıca kan pıhtılaşması, şeker hastalığı, hipertansiyon ilacı alanların ve mide rahatsızlığı bulunanların biberiye bitkisini ve çayını tüketmesi tavsiye edilmemektedir.

Yerba Mate; Güney Amerika kıtasında bulunan birkaç ülkede geleneksel olarak içilen yerba mate çayı kafeine benzer uyarıcı bir madde içermektedir. Ülkemizde zayıflamaya yardımcı bitkiler içerisinde sıkça kullanılan yerba mate aynı zamanda amino grup asitler, mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Metabolizmayı hızlandıran bu bitki aynı zamanda gün içinde ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi sağlayabilmektedir. Fakat uyku kaçırabileceği ve çarpıntı yapabileceği için, Uzman kontrolü altında tüketilmelidir.

Ginseng: Doğu Sibirya'ya özgü bir çalı olan Eleutherococcus senticosus (Sibirya ginsengi) strese bağlı yorgunluğa iyi gelen bitkiler arasında yer almaktadır. Bir diğer ginseng türü olan panax ginseng'in ise enerjiyi yükselterek fiziksel ve ruhsal güç sağladığı belirtilmektedir. Fakat ginseng bitkisi kanı sulandırdığından kanamalara yol açtığından düzenli olarak aspirin türü ilaç kullananların ya da kan cıvılaştırıcı ilaç alanların tüketmemesi gerekmektedir.

Siyah Çay; Camellia sinensis (Siyah çay) bitkisinden üretilen siyah çay, en fazla kafein içeren çayı yapılan bitkiler arasında bulunmaktadır ve bu özelliği ile yorgunluğa iyi gelen bitkiler içerisinde yorgunluğa geçici bir çözüm sağlayabilir. 250 ml demlenmiş siyah çayda (1 büyük kupa kadar) yaklaşık 50-85 mg arası kafein bulunmaktadır. Siyah çay, üretilirken bitkinin yaprakları tam işleme tabi tutulduğu için, aynı bitkiden üretilen yeşil çaya kıyasla çok fazla kafein içermektedir. Kafeinden dolayı, hamilelik ve emzirme dönemindeki bayanlara önerilmeyen siyah çay akşam saatlerinde içildiğinde uyku kaçırabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Yeşil Çay; Yorgunluğa iyi gelen bitkiler arasında yer alan ve Camellia sinensis (Siyah çay) bitkisinin, yeşil yapraklarından üretilen yeşil çay kafeinli çaylar arasındadır. 250ml yeşil çay 25-40 mg arası kafein içermektedir. Yeşil çayın üretimi sırasında yapraklar daha az işlendiğinden siyah çaya göre daha sağlıklı bir alternatifdir. Kafein tüketmenin sakıncalı olduğu gebelik ve emzirme sürecinde yeşil çay içilmesi önerilmez. Ayrıca düzenli ilaç kullananlar yeşil çay tüketmeye başlamadan önce olası etkileşimler hakkında mutlaka doktorunuzun ya da bir uzmanın bilgisine başvurmalıdır.
" } ] }