{ "title": "Yemekten Sonra Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/yemekten-sonra-halsizlik.gif", "date": "19.01.2024 10:29:28", "author": "Eliz", "article": [ { "article": "
Yemekten sonra halsizlik, genellikle çoğu kişiyi etkisi altına alır. Yemekte büyük porsiyonlar tüketilirse bu sorun daha belirgin şekilde hissedilir. İnsanlarda halsizlik, bitkinlik hatta uyku etkili olur. Bu sorun sindirim süreciyle alakalıdır. Sindirim metabolizması yemek sonrasında sindirim için, enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Yemeğin miktarıyla ilişkin enerji ihtiyacı açığa çıkar. Bu enerjinin harcanması halsizlikten uyuklamaya kadar giden bir sürecin yaşanmasına neden olur. Yemekte porsiyonların azaltılması bu etkileri azaltabilir. Fakat yenilen besinlerin de bunda etkisi bulunmaktadır.

Yemekten sonra kan şekerindeki hızlı artış ve besinlerin miktarı halsizlikle direkt olarak alakalıdır. Karbonhidratlı yiyeceklerin tüketiminden sonra kan şekerinde artış meydana gelmektedir. Kandaki şekerin hücrelere girmesi pankreastan salgılanan insülin sayesinde gerçekleşir. İnsülin triptofan aminoasidi üretir. Bu serotonin hormonunun üretiminde aktif olur. Serotonin uykuyu tetikleyen, bundan sorumlu olan bir hormondur. Karbonhidratlı besinlerin fazla tüketilmesi, serotonin üretimini arttırır. Bu durum halsizlik ve uyku etkisi yapar.

Bu etkilerin dışında, yemek sonrası halsizlik hissedilmesine sebep olan etken, kan şekerinin normal seviyelerin altına düşmesidir. Bu tıpta hipoglisemi olarak tanımlanır. Yemekten sonra kan şekerinin düşmesi yaşamı olumsuz etkileyen etkenlerden birisidir. Halsizlikle birlikte yorgunluk, beş dönmesi, verimsizlik, öfke ve sabırsızlık etkilerini gösterir. İnsanları oldukça fazla etkilemesine rağmen, reaktif hipoglisemi üzerinde fazla durulmaz. Doğuştan gelen bazı metabolik hastalıklarda, tiroit bezinin az çalışmasında ve haşimato yani tiroit bezi iltihabında yaygın şekilde görülmektedir. Bu sorun dürtüsel şeker düşmesi olarak tanımlanabilir. Kilo veremeyen kişilerde genellikle reaktif hipoglisemi etkili olur. Bu rahatsızlığın etkisini aşağıdaki belirtilerle anlayabilirsiniz.
Yemek sonrasında hipoglisemi atakları neden olur?

Bu sorunun en önemli etkeni dengesiz beslenme, karbonhidratlı, nişastalı ve şekerli gıdaları fazla tüketme, stres, aşırı kafein ya da ailede şeker hastalığı olması gibi etkenlerdir. Kilolu olanlarda bu ataklar daha fazla görülse de normal kiloda olup egzersiz yapmayan, depresyonda olan kişilerde bu sorunu yaşayabilir. Ataklar sırasında tatlı tüketen kişilerde kan şekerinde düzelme meydana gelir. Bu sorunu olanlar sabahları da huzursuz, sinirli ve tartışma meyli içinde olur. Yemekten sonra rahatlar, ancak halsizlik etkisi yaşarlar.

Yemekten sonra halsizlik neden olur, nasıl giderilir?

Bu sorun çoğu insanda etkili olabilir. Bunun en önemli sebebi kişide insülin direnci gelişmesidir. Bu etki herkeste farklı belirtilere neden olabilir. Ancak yemek sonrasında halsizlik, yorgunluk ve terleme gibi etkilerin arkasında insülin direnci vardır. Bunun yorgunluğa sebep olmasının en büyük etkisi reaktif hipoglisemi ataklarının geçirilmesidir. Yani insülin direnciyle alakalı reaksiyonel kan şekeri düşmesi meydana gelmektedir. Kan şekerinin düşmesiyle birlikte kişide ani sinirlenme, halsizlik, öfkeli bir yapı ortaya çıkıyor. Bu sorunların giderilmesi için, bu kişilerin glisemik indeks (GI) diyeti uygulaması gerekir.
" } ] }