{ "title": "Tiroid Yorgunluk", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/Tiroid-Yorgunluk-96.jpg", "date": "21.01.2024 18:01:16", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Tiroit Yorgunluk: Tiroit bezi yetmezliği olan bireylerde yorgunluk ve halsizlik sık olarak görülür. Buradan anlaşılacağı üzere Tiroit yorgunluk la yakından ilişkilidir. Bununla birlikte tiroit yetmezliği olan hastalarda çok görülen kansızlık (Anemi) de yorgunluğun önemli bir sebebidir. Tiroit yetmezliğinde bilhassa B12 vitamini ve demir noksanlığı çok görülür. Kansızlığın, tiroit bezi yetmezliğiyle beraber tedavi edilmesi yorgunluğun düzelmesine de katkısı olur. Böbrek üstü bezinin az çalışması da yorgunluk veren önemli bir hormon bozukluğudur. Bazı Hashimoto tiroiditi hastalarda tiroit bezi yetmezliği ile böbrek üstü bezi yetmezliği beraber bulunabilir. Şayet bu durum fark edilmez ise tiroit ilaçları ile yorgunluk ve bitkinlik daha çok artar. İlaç kullanınca durumu daha kötüye giden yani yorgunluk ve bitkinliği artan kişiler için kan kortizol hormonuna da bakılarak böbrek üstü bezlerinin az çalışıp, çalışmadığı kontrol edilir. Kortizol noksanlığı varsa doktor öncelikle size kortizon ilacı verir daha sonra tiroit ilaçları alırsınız.

Tıroid Hastalığı

Yorgunluk yapan en önemli tiroit hastalığından biri tiroit yetmezliği yani hipotiroididir. Tiroit bezlerinin az çalışması, bundan dolayı tiroit hormonlarını az üretmesi ve sonuç olarak kanda bulunan tiroit hormonlarının (T3 ve T4) yetersiz olması durumuna tiroit yetmezliği ya da tıpta hipotiroidi denir. Tiroit hormonu yetersizliği sonucu olarak vücudun tüm metabolik olaylarında yaygın olarak yavaşlama oluşur ve bu sebeple vücudun dengesi de alt üst olur. Vücutta oluşan bu bozuklukların yanında unutkanlık, ruhsal çöküntü, aktivitelerde yavaşlama ve uykusuzluk hali görülür. Hamilelik dönemlerinde tedavi edilmeyen tiroit yetmezliği bebeklerin zekâ geriliğine sebep olabilmektedir.

Hipotiroidizm, halk içinde %4.6 oranında bulunur. Bunun çoğunu başlangıç durumundaki ya da hafif derecedeki tiroit bezi azlığı (Yalnızca Tsh yüksek ancak T3 ve T4 normal olması) oluşturur. Tiroit bezi yetmezliği tiroidin fazla çalışmasından daha fazla görülür ve nodüllerden sonra en fazla görülen tiroit hastalığıdır. Tiroit yetmezliği hastalığı kadınlarda daha sık olur ve yaşın ilerlemesiyle sıklığı çok daha artar. Bebekler ve çocuklarda büyüme ve gelişmede belirgin bir şekilde gecikmeye, erişkinlerde ise vücut metabolizmasının yavaşlamasına sebep olur Tiroit yetmezliği tedavi yapılmadığı durumda ise kalp ve damar hastalıklarına sebep olabilmektedir.

Yorgunluğa Neden Olan Diğer Etkenler

Tiroidin yorgunluk ile yakından ilgili olduğunu yukarıda belirtmiştik. Tiroit yetmezliği ya da tiroit fazlalığının daha birçok yakınmalara sebep olduğu bilinmektedir. Yazımızın sonunda tiroit dışında yorgunluğa neden olan diğer etkenleri yazacağız. Şeker hastalığı ile bazı enfeksiyonlar da önemli bir yorgunluk sebebidir. Böbrek, kalp, bağırsak ve diğer organların hastalıklarında da yorgunluk görülebilir. Aşırı çalışma, stresli bir ortam ve bu ortamda yaşama, uykusuzluk ile depresyon yorgunluğun önemli sebepleridir. Kilo alma ve geceleri kısa süreli nefes kesilmesi (Apne) sabahları sersemlemiş bir halde ve yorgun kalkmaya sebep olur. Spor yapmama, hareketsizlik ve beslenme bozukluğu da önemli sayılan yorgunluk nedenleridir.
" } ] }