{ "title": "Sürekli Yorgunluk", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/surekli-yorgunluk.jpg", "date": "19.01.2024 11:42:32", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Sürekli yorgunluk, Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan sürekli yorgunluk hissi günümüzde hemen hemen herkesin başına gelen bir rahatsızlıktır. Yorgunluk, halsizlik, bıkkınlık ve stresten kaynaklanan birçok nedenden kaynaklanmaktadır. Hayat şartlarının günden güne zorlaşması, insanlarda yaşanan tükenmişlik hissi, can sıkıntısı da sürekli yorgunluk hissi yaratmaktadır. Sürekli yorgunluğun psikolojik etkilerinin yanı sıra sağlık problemleriyle alakalı birçok sebebi bulunmaktadır.

Sürekli yorgunluk çeşitleri

Fizyolojik yorgunluk: Sağlık durumu normal olan kişilerde yorgunluk türüdür. Beslenme düzenindeki dengesizlikler, şok diyet ve egzersizler, sinir, stres, uykusuzluk aşırı alkol ve sigara tüketimi olan kişilerde görülür. Özellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerin yakındığı bir rahatsızlık türüdür.

Organik yorgunluk: bu yorgunluk türü de orta ve ileri yaşta olan hastalarda görülmektedir. Çeşitli genetik testleri, aile hikayesi, tam olarak yapılan fiziki muayene, çeşitli görüntüleme ve kan tahlilleri sonucunda elde edilen değere göre hastaya tedavi uygulanır.

Psikolojik yorgunluk: Genel olarak bakıldığında yorgunlukların çoğu psikolojik yorgunluk grubuna girmektedir. 7'den 70'e herkesi kapsayan psikolojik yorgunluk çeşitli ruhsal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Şiddeti hissedilen sıkıntı ve strese paralel olarak değişmekte gün içinde duygu durumuna göre azalış veya artış göstermektedir.

Kronik yorgunluk: Hastaların yüzde 30 civarında genelde psikolojik ve fizyolojik neden bulunmaktadır. Genelde genç kesimde görülen kronik yorgunluk yaşlılar da nadiren görülmektedir. Kesin teşhis konulana kadar 'idiyopatik kronik yorgunluk' olarak adlandırılır. Motivasyon düşüklüğü, algılarda azalma, dikkat dağınıklığı, güçsüzlük ve fiziki yavaşlamalar görülebilen en büyük bulgulardır.

Sürekli yorgunluk; bazı durumlarda bir hastalık bulgusu olmamakla birlikte direk kronik yorgunluk sendromu olarak adlandırır.

Sürekli yorgunluk neden olur?
Gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Kronik yorgunluğun temel nedeni psikolojik sorunlar olduğu için ilaçla hemen tedavi edilmesi mümkün değildir. Hastanın kendi kendini tedavi etmesi onu mutsuz eden ne varsa hayatından uzaklaştırması gerekir. 6 aydan fazla görülen sürekli yorgunluk belirtileri hastalarda depresyona neden olmaktadır.

Sürekli yorgunluk hisseden kişiler ne yapmalı?
Sürekli yorgunluk hissi yapılan araştırmalarda erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülmektedir. İnsanlara iş hayatının yarattığı titizlik, başarı hissi, mükemmeliyetçi olma gibi durumlar insanlar da tez canlılık ve çabuk sinirlenen bir yapı oluşmasına neden olur. Özellikle üst kademelerde çalışan kişilerde sürekli yorgunluk hissi daha çok görülmektedir.
" } ] }