{ "title": "Reflü Yorgunluk Yaparmı", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/Reflu-Yorgunluk-Yaparmi-97.jpg", "date": "21.01.2024 21:45:05", "author": "Eren Çembertaş", "article": [ { "article": "
Reflü Yorgunluk Yaparmı; Reflü; bilinmek üzere mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu ile yemek borusunun boğazınızda ve solunum sisteminizde oluşmak üzere olan hasarlara denilir. Reflü sadece yemek borusunda hasar oluşturmaz. Aynı zamanda yukarıya doğru asidin çıkması ne de ile akciğerlerinizde de sorunlar oluşturur. Reflü hastalarına endoskopi yöntemi ya da röntgen ile tanı koyulur. Tanı olarak endoskopi tanısı mutlaka konulmalıdır. Çünkü klinik bulguların şiddeti ile endoskopi hasar belirtileri gitmemektedir. Tüm reflü hastalarına endoskopi ve biyopsi yapılması gerekmektedir. Burnunuzdan yerleştirilen bir katater yardımıyla yemek borunuzun en son kısmındaki asit ve alkali reflü olan 24 saat süreyle hem ölçülüyor hem de izleniliyor. Reflünün tedavi sürecinde en büyük etken ilaç tedavisi ve endoskopidir. Reflüsü olan hastalarda ilaç tedavisi çok önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü ilaç tedavisi yemek borusunu koruyarak midedeki asidi bastırıyor. Böylelikle reflü hastalarının çoğunda reflünün yarattığı şikâyetler önlenebiliyor. Reflü özellikle mide fıtığı ile görüldüğünde yaşam kalitesini çok daha etkiliyor ve düşürüyor.

Reflü yorgunluk yapar mı, hastaları bunları yaşadıkları için kendilerini yorgun hissedebilirler. Boğazda yanma, acı su gelme, geğirme, midede şişkinlik, bulantı, kusma, yutma güçlüğü çekmeniz ve sürekli bir midede yanma hislerinin oluşu insanı büyük açıda etkiliyor. Uykusuzluk, bitkinlik, halsizlik, sürekli bir yorgunluk olabiliyor. Uyku esnasında kusma hissi ve yanma hissi ile uyanabiliyorsunuz. Buda reflü hastası olan kişilerin yaşam standartlarını büyük ölçüde etkileyebiliyor.

Bunun yanı sıra yemek yiyememenizde sıkıntılar arasında yer almaktadır. Yemek yerken korkarak yemeye başlıyorsunuz. Buda sizde hem zihinsel hem de bedensel yorgunluk yaratabiliyor. Bu nedenlerden dolayı birazda olsa yediğimiz besinlere ve içtiğimiz şeylere dikkat etmeliyiz. Kahve, sigara, acı, ekşi, salçalı yemekler, ağır yemekler, yağlı yemekler, unlu tatlılar, unlu pastalar, fast food yemekler ve abur cubur tarzı şeylerden uzak kalmalısınız. Sindiriminizi kolaylaştıran besinler ve yiyecekler tüketmelisiniz. Doğrudan mideyi tahriş edebilecek asitli ve ağı besinlerden uzak kalmalısınız. Yediğiniz besinleri uzun süre çiğneyerek tüketmeniz gerekmektedir. Besinleri az çiğnemekten kaçınmalısınız. Yemek birden yememeli az az yemelisiniz. Sık sık beslenmelisiniz. Asitli içeceklerden uzak kalmanız sizin yararınız olacaktır. Asit içeren yiyecekler doğrudan midede yanma hissi ve şişkinlik oluşturabiliyor. Et ve protein içerikli yiyeceklerden özellikle kızartma türü ise bunları yemekten kaçınmalısınız. Çünkü kızartıldığında asit salgılanmasını uyarmaktadırlar. Bu besinleri azaltarak midenizi yormayan besinleri yemelisiniz. Mesela haşlanmış yiyecekler tüketebilirsiniz. Patates kızartması gibi şeylerden uzak kalmalısınız. Bunlara uymanız daha çok sizin yararınıza olacaktır. Reflü hastalığı yorgunluk yaparken uykusuzluğu beraberinde getirir.
" } ] }