{ "title": "Kronik Yorgunluk", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/kronik-yorgunluk.jpg", "date": "19.01.2024 02:16:36", "author": "Eflaki", "article": [ { "article": "Kronik yorgunluk; günümüz modern şehir hayatının stresinin getirdiği en popüler rahatsızlıklardan biridir. Her geçen gün stresli ve bunaltıcı şehir hayatı yaşayan insanlar kronik yorgunluk sebebiyle doktorlara başvurmaktadır. Kronik yorgunluğu ayrıntılı olarak inceleyecek olursak, diğer birçok hastalıktan çok farklı, son derece ilginç bir rahatsızlık olduğunu görürüz.

Kronik yorgunluk nedir?

Kronik yorgunluk; kişinin herhangi bir ağır fiziksel çalışma, psikolojik sorun, depresyon, vs. Sebep olmaksızın üzerinde sürekli bir yorgunluk hissetmesidir. Kronik yorgunluğu diğer rahatsızlıklardan farklı yapan en önemli unsur budur. Yani; kronik yorgunluğun, muayenelerde tanısı konulabilecek bir bulgusu veya insanlara belirtisi olarak gösterilebilecek herhangi bir öncülü, vs. Yoktur. Sadece eklem ve kas ağrısı, zihinsel aktivitelerde güçlük çekme, boğaz ağrısı gibi çeşitli grip belirtileri, sürekli bir uykusuzluk hissi gibi gözlemlenebilir fiziksel yan etkileri vardır. Hastanın şikâyetlerine göre diğer hastalıkların söz konusu olmadığına emin olunduktan sonra geriye tek seçenek olarak kronik yorgunluk kalması durumunda bu teşhis konur.

Kronik yorgunluk neden kaynaklanır?

Yukarıda bahsedildiği gibi kronik yorgunluğun maddeler halinde sıralanabilecek belirtileri veya muayenelerde hemen gözlenebilecek semptomları yoktur. Uzmanlar arasında da neden kaynaklanabileceği konusunda bir görüş birliğine varılmış değildir. Ama ağırlıklı olarak kabul edilen görüşleri kabul edecek olursak; kronik yorgunluk yüksek bir ihtimalle uzun süre ötelenen ve bastırılan kişisel sorunların, stres, üzüntü, vs. Duyguların sonrasında toplu bir şekilde dışa vurmasıdır. Örneğin; kişi uzun bir süre kendini çok mutlu hisseder, çok aktiftir ve çalışkandır. Sonrasında dinlenmek istediğinde ise kendini dinç hissetmek yerine birdenbire kendini çalıştığı zamankinden bile daha yorgun hisseder. İşte burada kronik yorgunluk, yüksek ihtimalle kişinin aktif ve hareketli olduğu zamanlarda bastırdığı psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Kronik yorgunluğun biyolojik olarak gözlemlenme şansı olmadığı için bu görüş genel olarak kabul görmektedir.

Kronik yorgunluğun tedavisi var mıdır?

Somut bir şekilde belirtilerinin ne olduğuna karar verilemediği için kronik yorgunluğun ilaç veya çeşitli tıbbi müdahalelerle de tedavisi mevcut değildir. Kronik yorgunluğa yakalanılması halinde veya önlem alınmak istenmesi halinde yapılması gerekenler; daha çok insanın kendine iyi davranarak stresten uzak durması ve vücuduna yeterince önem vererek beslenmesine, hareket etmesine, vs. Aktivitelerine önem vermesine dayanır. Kısaca kronik yorgunluğa karşı yapılması gerekenleri:
olarak sıralayabiliriz. Özetle, kronik yorgunluğun davetiyesi düzensiz ve dengesiz bir yaşamdır. Dolayısıyla kronik yorgunluğa en büyük çare de düzenli, dengeli ve sağlıklı bir yaşamdır.
" } ] }