{ "title": "Hamilelikte Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/hamilelikte-halsizlik.jpg", "date": "19.01.2024 05:50:12", "author": "Taykut", "article": [ { "article": "
Hamilelikte Halsizlik, Hamilelik kadın için çok özel ve bir o kadar meşakkatli bir süreçtir. Hamilelik dönemi ile anne adayı birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalabilir. Bu sıkıntıların en önemlisi ve en sık karşılaşılanı halsizlik yakınmalarıdır. Halsizlik genellikle gebeliğin ilk üç ayı daha şiddetli ve yaygın bir şekilde ortaya çıkar. Ayrıca gebeliğin son üç ayında yine alınan kilolara bağlı olarak halsizlik şikâyeti açığa çıkabilir.

Hamilelikte Halsizlik Neden Olur?

Hamilelik döneminde anne adayının maruz kaldığı halsizlik kansızlıktan dolayı ortaya çıkabileceği gibi, bazen halsizlik için hiçbir neden bulunamaz. Doktorlar hamilelikte oluşabilecek halsizlik için çoğu zaman hormon değişimini sorumlu tutabilmektedir. Gebeliğin ilk aylarında şiddetli bir şekilde yaşanan halsizlik, mide bulantısı, kusma nedeni ile yeteri beslenememeden dolayı ya da psikolojik faktörlerden dolayı oluşum gösterebilir. Yine yaz aylarına denk gelen gebeliklerde sıcak havanın etkisi ile kaybedilen su kaybı halsizlik için bir neden olabilir.

Hamilelik döneminde oluşan halsizlik beraberinde sürekli uyuma isteği ve baş ağrısı gibi şikâyetlere neden olabilir. Bazı gebelerde halsizlik terlemeye de yol açabilen bir sorundur. Hamilelik döneminde oluşan halsizlik ve halsizliğe bağlı gelişen bu tür şikâyetler için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu dönemde ilaç kullanımı anne karnındaki bebek için zararlı olabileceğinden doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Hamilelik döneminde halsizlik ile baş edebilmek ve daha konforlu bir gebelik geçirebilmek için mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Tıbbi müdahale sonucu kansızlık ya da halsizliğe yol açan bir neden bulunursa nedene yönelik olarak tedavi başlatılır. Şayet tüm incelemelere rağmen halsizliğe neden olan herhangi bir sorun bulunamaz ise anne adayının beslenme alışkanlığına dikkat etmesi gerekecek ve bol sıvı tüketmeye özen gösterecektir. Özellikle halsizlik sorunu yaşayan gebeler aşırı çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalıdır.

Ayrıca doktorun reçete edeceği vitaminler de halsizlik hissinin hafiflemesini sağlayacaktır. Bu tür yaklaşımların haricinde halsizlik ile baş edebilmek için düzenli egzersiz ve spor yapmak da yararlı olacaktır. Yürüyüş, yüzme, hafif egzersizler ve stresten uzak kalmak halsizlik hissini azaltacak, anne adayı kendini fiziksel ve psikolojik olarak daha rahat hissedecektir.

Hamilelikte Halsizliği Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
" } ] }