{ "title": "Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/halsizlik.jpg", "date": "21.01.2024 08:08:30", "author": "Mehdi", "article": [ { "article": "
Halsizlik, genellikle yorgunluk, uyuşukluk, bitkinlik olarak tanımlansa da genellikle fiziksel ve zihinsel yorgunluklarda daha fazla ortaya çıkar. Zihinsel ve ruhsal yorgunluk aslında birbiri ile alakalı değildir ve genel olarak aynı anda oluşum gösterir. Eğer kişi uzun zamandır fiziki bir halsizlik yaşanıyorsa belli bir zaman sonra ruhsal olarak da bir halsizlik yaşamaya başlayabilir. Fiziksel bir halsizlik açığa çıktığı zaman normalde işlevleri yerine getirmeye yardımcı olan fiziksel kapasitede yetersizlik yaşanabilir. Zihinsel olarak yaşanan halsizlik de ise sürekli bir uyku hali olur ve kişi dikkatini toparlamakta güçlük çeker.

Halsizlik, yalnızca tek bir hastalığa bağlı olarak gelişen bir semptom değildir ve birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Fiziksel halsizlik yaşayan kişi normalde yaptığı aktiviteleri kolaylıkla yapamaz. Kişi merdivenleri çıkarken, market poşeti taşırken ve günlük ev işleri yaparken daha çabuk yorulur. Fiziksel halsizlik, zayıflık, kas zayıflığı veya güç eksikliği olarak da bilinen bir rahatsızlıktır.

Psikolojik halsizlik de ise kişi belli bir konuya odaklanamaz. Halsizliğin boyutu ilerlediğinde kişi sabahları yataktan kalkmak ve günlük rutin işlerini yapmak istemeyebilir. Çoğu zaman fiziksel ve zihinsel halsizlik aynı anda görülebilir.

Halsizliğin Neden Olur?

Psikolojik Nedenler: Beslenme bozuklukları, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kaygı, ev ve iş değişikliği, boşanma gibi pek çok neden psikolojik açıdan halsizliğe yol açabilir. Gün içinde yaşanan bir miktar stres aslında her kişi için gereklidir. Çünkü dozunda yaşanan stres kişiye itici güç olur. Fakat stresin boyutu fazlaca arttığında ve rahatlamak için bir yol bulunamadığında stres direkt olarak halsizliğe yol açabilir. Yoğun yaşanan stres ile genellikle umutsuzluk ve çaresizlik gibi durumlara karşı kişi kendini alı koyamaz. Umutsuzluk ve belirsizlik oldukça yorucu bir duygudur. Yine depresyon, çeşitli sebeplerden dolayı halsizliğe neden olabilir. Depresyon nedeni ile kullanılan ilaçlar, depresyon ve depresyona bağlı olarak yaşanan uyku problemleri kişinin kendini halsiz hissetmesine yol açabilir.

Metabolik Hastalıklar: şeker, anemi, karaciğer, böbrek ve daha birçok metabolizmaya bağlı gerçekleşen hastalıklarda halsizlik belirti olarak görülebilir.

Enfeksiyon Hastalıkları: grip, soğuk algınlığı, hepatit ve sıtma gibi enfeksiyon hastalıkları halsizliğe neden olarak sıralanabilir.

Uyku Problemleri: Gün boyu çalışmak, uzun süren yolculuklar, uyku apnesi uyku bozukluklarını beraberinde getiren faktörlerdir. Çoğu kişinin yaşadığı halsizlik bu tür uyku bozukluklarından kaynaklanabilir.

Menopoz: Menopozun başlıca belirtilerinden biri uykusuzluktur. Menopoza giren kadınların çoğu uykuya dalmakta zorluk çekerler. Menopoz döneminde yaşanan hormonal değişimler uyku bozukluğuna yol açarak beraberinde halsizliğe neden olabilir.

Halsizliğe Neden Olan Diğer Hastalıklar: Kanser hastalıkları tedavileri, lupus hastalığı, obezite, aşırı kan kaybı ve bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi halsizliğe neden olabilecek diğer hastalıklar olarak sıralanabilir.

Halsizliğe Karşı Ne Gibi Önlemler Alınabilir?
Halsizlik İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
" } ] }