{ "title": "Halsizlik Yorgunluk Sebepleri", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/Halsizlik-Yorgunluk-Sebepleri-94.jpg", "date": "21.01.2024 00:51:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Halsizlik yorgunluk sebepleri, bitkinlik, olaylara kayıtsız kalma, uyuşukluk hali halsizlik ya da yorgunluk olarak tanımlanır. Fiziksel ve zihinsel ya da her ikisinin birden görülmesi vücutta zayıflık haline işaret eder. Zihinsel ve fiziksel yorgunluk ya da halsizlik birbirinden tamamen farklıdır. Fakat genelde ikisi aynı anda ortaya çıkar. Kişi uzun süredir fiziksel yorgunluk yaşıyorsa zamanla fiziksel yorgunluğa zihinsel yorgunlukta eklenir. Fiziksel halsizlik yorgunluk yaşandığında günlük aktiviteler için gerekli olan fiziksel performans yetersiz olur. Zihinsel yorgunluk halsizlikte ise kişide devamlı uyku hali, dikkat toplayamama, odaklanma sorunu görülebilir. Halsizlik yorgunluk pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Halsizlik yorgunluk sebepleri nelerdir?

Psikolojik sebepler: Yakın birini kaybetmek, aşırı alkol tüketimi, madde bağımlılığı, kaygı, can sıkıntısı, boşanma gibi olayların yaşanması kişiyi psikolojik anlamda yıpratabilir. Bu durum beraberinde halsizlik ve yorgunluğa sebep olabilir. Günlük yaşamda belli ölçülerde stres yaşamak, kişide aslında dayanma gücünü arttırır. Fakat yaşanan stresin yoğun olması ve kişinin kendine rahatlayacak zamanı ayıramaması vücutta kolaylıkla yorgunluğa sebep olabilir. Stres vücutta genel anlamda yorgunluk ve halsizlik hissine yol açabilecek ilk sebepler arasında yer alır.

Depresyon: Depresyonda kişide dolaylı yollardan halsizlik ve yorgunluğa sebep olabilir. Bazen depresyonun kendisi bazen ise depresyon için kullanılan ilaçların yan etkisi halsizlik ve yorgunluğa yol açabilir. Depresyon nedeniyle yaşanan uyku bozuklukları kişide halsizlik yaratan bir etkendir.

İlaç kullanımı: Antidepresan, steroidler, alerji ilaçları, tansiyon ilaçları, kaygı önleyici ilaçlar, kolesterol ilaçları, sakinleştiriciler halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir.

Kalp akciğer hastalıkları: Astım, zatürre, kalp kapağı hastalıkları, kronik akciğer hastalığı gibi bazı hastalıkların belirtileri arasında halsizlik ve yorgunluk şikâyetleri görülebilir.

Kimyasallar: Vücutta yaşanan mineral ve vitamin eksiklikleri ve zehirlenme gibi durumlarda da halsizlik ve yorgunluk yaşanabilir. Aşırı kafein ve alkol tüketimi yine uykuya geçiş sürecini olumsuz etkileyerek halsizliğe neden olabilir. Uyku problemleri ve dolayısıyla halsizlik yaşamamak için gece geç saatlerde kahve, çay ve alkollü içecek almamaya özen gösterilmelidir. Bunların haricinde bilinçsiz yapılan ve şok diyet olarak nitelendirilen diyetlerde vücutta denge bozukluğuna ve yorgunluğa sebep olabilir.

Enfeksiyon hastalıkları: HIV virüsü, sıtma, tüberküloz, öpücük hastalığı, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda kişide halsizlik yorgunluk sebepleri arasında yer alır.

Uyku problemleri: Uzun saatler çalışmak, uyku apnesi, uykusuzluk hastalığı gibi hastalıklar uyku problemlerine yol açabilir. Çoğu kişi bu nedenlerden dolayı halsizlik ve yorgunluk hissine kapılabilir. Bazı meslek grupları diğer mesleklere oranla yorgunluğu daha fazla etkiler. Örneğin, polis, hemşire gibi mesleklerde halsizlik ve yorgunluk şikâyeti daha fazla görülür.

Metabolizma hastalıkları: Şeker hastalığı, kansızlık, böbrek ve karaciğer hastalıkları, Cushing sendromu gibi hastalıklar halsizlik yorgunluk sebepleri arasında yer alır.

Tiroid: Tiroit özellikle kadınlarda yaşanan halsizlik ve yorgunluk şikâyetlerine neden olabilir. Tiroit bozuklukları yaşanıyorsa ihmal edilmeden tedavisi yapılmalıdır. İlerleyen yaşlarda ve ihmal edildiğinde halsizlik ve yorgunluk haricinde daha ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.

Menopoz: Uyku problemleri menopoz döneminde yaşanan en baş şikâyetlerden biridir. Bu döneme ulaşan kadınlarda uykuya geçiş sürecinde sıkıntı yaşanır. Gece terlemeleri, sıcak basmaları uykuya geçiş sürecinde etki eden nedenler arasındadır. Ayrıca bu dönemde yaşanan hormonal değişimlerde yine uyku düzenini bozarak halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir.

Tüm bu sebeplerin dışında, lupus hastalığı, kronik halsizlik sendorumu, kanser, kemoterapi, radyoterapi, romatoid artrit, aşırı kan kaybı, bağışıklık sisteminin zayıf olması, yeteri kadar su tüketmemek, yanlış ve yetersiz beslenme, B vitamini eksikliği, hareketsiz yaşam tarzı halsizlik yorgunluk sebepleri arasındadır.
" } ] }