{ "title": "Halsizlik Nedenleri", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/halsizlik-nedenleri.jpg", "date": "21.01.2024 19:48:20", "author": "Sude", "article": [ { "article": "
Halsizlik, çoğu zaman uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik olarak tanımlanabilmektedir. Halsizlik fiziksel ya da zihinsek olarak kişinin yorgunluğunu ve dirençsizliğine tanımlayan bir durumdur. Fiziksel ve zihinsel olarak gerçekleşen halsizlik aslında birbirinden farklıdır. Fakat her iki halsizlik durumu da genelde aynı anda ortaya çıkar. Kişi uzun zamandır fiziksel bir halsizlik yaşıyorsa zamanla zihinsel halsizliğe de maruz kalabilir. Fiziksel halsizlik var olduğunda kişi zamanla günlük aktivitelerini gerçekleştiremez hale gelir. Zihinsel halsizlik ise daha çok uyku hali ve dikkat toplamada güçlüğe neden olur. Halsizlik yalnızca belli bir hastalığın belirtisi değildir ve birçok farklı faktörden dolayı oluşum gösterebilir.

Halsizlik Neden Olur?

Stres: üzüntü, beslenme bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, kaygı gibi birçok neden stres yol açarak kişide halsizlik oluşturabilir. Günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için fazla olmamak kaydı ile stres, aslında faydalı olabilmektedir. Çünkü kişide itici güç yaratır ve zor durumlar ile baş etmeyi sağlar. Fakat stresin boyutu arttıkça, kişi kendini halsiz hissedebilir. Stres ve kaygı bütünüyle kişide halsizlik yaratan duygulardır. Yoğun strese maruz kalan kişiler kendilerini mutsuz ve çaresiz hissetmekten alı koyamaz. Çaresizlik hissi ise kişinin tüm enerjisini yitirmesine neden olan yorucu bir duygudur.

Depresyon: Depresyon birçok nedene bağlı olarak halsizliğe yol açan bir durumdur. Depresyonun kendisi, depresyon tedavisi nedeni ile kullanılan ilaçlar ve depresyon nedeni ile yaşanabilecek uyku bozuklukları kişi üzerinde halsizlik oluşturur.

İlaç Kullanımı: Alerji ilaçları, antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kolesterol için kullanılan ilaçlar ve sakinleştirici ilaçlar halsizliğe neden olabilecek ilaçların içinde sayılabilir.

Uyku Bozuklukları: Geç saatlere kadar çalışmak, uzun yolculuklar, uykusuzluk hastalığı gibi birçok faktörün olumsuz etkisi halsizliktir. Çoğu kişi yaşadığı uyku bozukluğu nedeni ile gün boyu halsiz kalabilir.

İç Salgı Bezleri: Şeker hastalığı, anemi, böbrek ve karaciğer hastalığı gibi pek çok hastalığın belirtisi olarak halsizlik ortaya çıkabilir.

Enfeksiyon Hastalıkları: Birçok enfeksiyona neden olan virüs halsizliği de beraberinde getirebilir.

Menopoz: Menopozun en bilindik bulgusu uykusuzluktur. Menopoz dönemine erişen kadınların çoğu uykuya dalmakta güçlük yaşarlar. Düzenli olmayan uyku nedeni ile ve bu dönemde gerçekleşen hormonal değişimler halsizliğe yol açabilmektedir.

Halsizliğe Yol Açan Diğer Etkenler

" } ] }