{ "title": "Halsizlik Neden Olur", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/halsizlik-neden-olur.gif", "date": "20.01.2024 17:53:54", "author": "Rasife", "article": [ { "article": "
Halsizlik neden olur, genellikle yorgunluk, uyuşukluk, bitkinlik gibi hislerle anlatılan halsizlik, kişide fiziksel ve zihinsel olarak ya da her iki etkiyle birlikte görülen yorgunluk halidir. Fiziksel ve zihinsel halsizlik çekilmesi farklı durumlar olmasına rağmen, genellikle bir arada görülürler. Kişinin uzun bir süre fiziksel halsizlik halinin olması durumunda, bir süre sonra zihinsel halsizlik çekeceği görülür. Fiziksel halsizlikte fiziksel kapasitenin hareketleri yapmakta yetersiz kalması, zihinsel halsizlikte ise uykulu olma ve dikkati toplayamama etkileri görülür. Halsizlik çekilmesi belirli bir hastalığa bağlı olarak hissedilmez. Bunun yaşanmasında pek çok sebep etkili olabilir.

Halsizlik neden olur?

Psikolojik etkenler: İnsanlar için yeme bozuklukları, yas tutma, anksiyete, çevre değişimi, boşanma, can sıkıntısı gibi etkenler psikolojik açıdan yıpratıcı olabilir. Stres belli bir oranda olduğunda, kişiler için destek olabilir. Fakat bu oranın yükselmesi halinde, halsizlik etkisi olarak görülebilir. Endişe ve stresin kişide yorgunluğa sebep olduğu bilinmektedir. Stresin yoğun yaşanması halinde, kişilerin çaresizlik ve umutsuzluk duygularına kapıldığı ve vücutlarındaki enerjinin çekildiği belirlenmiştir. Bu durum yorgunluk ve halsizlik etkilerini beraberinde getirir. Depresyonda olan kişilerde ise kullanılan ilaçlar, çekilen uykusuzluk halsizliğe neden olan etkenlerdir.

Metabolizma hastalıkları: İnsanlarda olan karaciğer hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, diyabet, Cushing hastalığı gibi rahatsızlıklar halsizlik etkisi gösterebilir.

İlaç kullanımı: Hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak halsizlik görülebilir. Özellikle antidepresanlar, alerji ilaçları, sakinleştiriciler halsizliğe neden olabilir.

Kalp ve akciğer hastalıkları: bu hastalıklar diğer belirtilerinin yanında kişilerde halsizliğe neden olurlar.

Uyku sorunları: Uzun süren çalışma saatleri, uzun yolculuklar, uykusuzluk hastalığı, uyku apnesi gibi sorunlar uykuların düzensizleşmesine neden olur. Çoğu kişinin halsizlik sorunu çekmesinin sebebi yeterli uyku uyumamalarından kaynaklanır. Özellikle bazı mesleklerde çalışan kişilerde bu yaygın olarak görülür. İtfaiyeci, hemşire, polis, doktor, mağazacılık sektörü çalışanları halsizlikten sıkça yakınırlar.

Enfeksiyon hastalıkları: Grip, sıtma, tüberküloz, hepatit gibi hastalıkları olan kişilerde halsizlik yakınması olur.

Vücuttaki kimyasallar: Mineral, vitamin ve zehirlenme etkisi kendini halsizlikle gösterir. Fazla miktarda alkol, kafein tüketimi uykuya dalmayı ve derin uykuyu engellediğinden, uykuda yatmadan önce bunlar içilmemelidir. Diyetlerin bilinçli yapılması, beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bunlar vücudun dengesini bozacak durumlardır.

Menopoz dönemi: Menopoz dönemin en önemli belirtisi uykusuzluktur. Kadınlar bu dönemde yeterince uyuyamadıklarından, halsizlik etkisi görülür. Bunda hormonal düzensizliklerinde etkisi vardır.

Stresin kontrol altına alınması halsizliğe çare olabilir

Yaşamın ayrılmaz bir parçası olan stres, kontrol edilmesi gereken bir duygudur. Herkes belli bir stres eşiğine sahiptir. Bu eşiğin aşılmaması gerekir. Yaşam tarzını düzene sokmalı, hafif egzersizler yapılmalı, sağlıklı beslenerek ideal kilonun korunması gerekir. Bunlar kişileri kronik yorgunluk ve halsizlik etkilerinden koruyacaktır. Uyku düzenine dikkat edilmesi, rahat uyku uyuyabilmek için her şeyin düzenlenmesi gerekir. İş yoğunluğunun azaltılması, sorumlulukların paylaşılması, belli aralıklarla iş ortamından uzaklaşılması kişilere faydalı olacaktır. Rahatlamak amacıyla yoga ve meditasyon gibi aktiviteler yapılmalıdır. Doktorun tavsiye etmesiyle vitamin ve mineral alınmalıdır.
" } ] }