{ "title": "Halsizlik Belirtileri", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/halsizlik-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 14:17:12", "author": "Cezlan", "article": [ { "article": "Halsizlik belirtileri tek bir hastalıktan dolayı değil, birçok farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Halsizlik kişinin kendini yorgun, bitkin, uyuşuk ve kırgınlık halinde hissetmesi ile ortaya çıkan durumdur. Ayrıca halsizlik belirtileri fiziksel ya da zihinsel olarak ortaya çıkabilir. Fiziksel halsizlik belirtilerinin ortaya çıkması ile kişi günlük işlerini bile gerçekleştirmede zorluk çekmektedir. Zihinsel halsizlik belirtilerinde ise kişi dikkat sorunu yaşamakta ve sürekli uyku hali çekmektedir. Fiziksel halsizlik sırasında kişi normalde çok kolay yapabileceği işleri yapmakta güçlük çekmektedir. Ufacık bir şey taşımak bile kişiye yorucu gelmekte ve zorlamaktadır. Zihinsel halsizlik durumunda ise kişi bir işe odaklanmada ve dikkat etmede güçlük yaşayabilir. Halsizliğin iki türü bulunmaktadır. Akut ve kronik halsizlik olarak iki türdeki belirtileri de farklıdır.

Akut Halsizlik: Akut halsizlik belirtileri herkeste görülebilen uykusuzluk ve aşırı yorgunluktan dolayı meydana gelen durumdur. Bazen yoğun bir tempo ile çalışmada akut halsizliğe neden olabilmektedir. Akut halsizlik belirtileri kişinin kendini sürekli uyku halinde hissetmesi ve işine dikkatini verememesi gibi ortaya çıkmaktadır. Hemen hemen herkeste görülebilen çok doğal halsizlik belirtileridir. Çünkü uykusuzluğun neden olduğu bu halsizlik kendini uykulu hissetmeye neden olmaktadır.

Kronik Halsizlik Belirtileri: Kronik halsizlik bazı hastalıklardan dolayı meydana gelmektedir. Kronik halsizliğe mantarlar, bakteriler, virüsler ve bazı zararlı kimyasal maddeler neden olabilmektedir. Eğer halsizlik belirtileri 6 aydan uzun bir süreyi kapsamaya başladıysa bu durumda kronik halsizlik söz konusu olmaktadır. Kronik halsizlik belirtileri şunlardır;
Kronik halsizlik durumunda kişide yukarıda belirttiğimiz ciddi belirtiler görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişi acil olarak bir hekime başvurmalı, halsizliğin nedeni belirlenmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Bu gibi belirtiler ciddi rahatsızlıklardan dolayı meydana gelmektedir. Fakat halsizliğin genel olarak görülen belirtileri, kişide saçlarda ani olarak görülen aşırı dökülmeler, kişinin birden adetten kesilmesi, yataktan yorgun ve bitkin olarak kalkma, kişinin tırnaklarında ani renk ve şekil değişikliği, ses kısılması olarak görülebilmektedir. Halsizlik kişinin tüm isteklerini öldüren bir durumdur. Halsizlik belirtileri ile kişi hiçbir şey yapmak istemeyerek, sürekli yorgunluk hali ve uyku hali yaşamaktadır. Eğer söylediğimiz bu belirtiler kişide 6 aydan uzun bir süre görülüyorsa halsizlik ciddi durumlara neden olabilir. Bu nedenle kişi mutlaka bir hekime görünmelidir. Ciddi baş ağrıları, karın ve bel ağrıları, göğüs ağrısı ve nefes darlığı da halsizliğin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.

Halsizlik durumunda kişi uykusunu bile rahat uyuyamamakta ve uykusundan tat alamamaktadır. Halsizlik belirtileri görüldüğü zaman kişinin yaşamında bazı noktalara da dikkat etmesi gerekmektedir. Kişi mümkün olduğunca düzenli uyumalı, kafeinden uzak durmalı, spor yapmalı, düzenli beslemeli ve mümkün olduğunca çok fazla sıcak su ile duş almaktan kaçınmalıdır. Bunun dışında halsizlik belirtileri ve tedavisi konusunda en iyi bilgiyi kişi doktorundan edinmelidir.
" } ] }