{ "title": "Grip ve Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/grip-ve-halsizlik.gif", "date": "19.01.2024 15:12:37", "author": "Burçin", "article": [ { "article": "
Grip ve halsizlik, grip influenza adındaki virüsle oluşan, 39 derece ve üstünde ateşle seyreden, hastada şiddetli eklem ve kas ağrılarına neden olan, halsizlik, titreme, bitkin olma, baş ağrısı ile kuru öksürük eşliğinde meydana gelen enfeksiyon hastalığıdır. Bu etkilerin yanında hastalarda burun akıntısı, burun ağrısı, gözlerin kızarması ve akması gibi belirtilerde ilave olabilir. Meydana gelen belirtilerin bir haftada kaybolmasına rağmen, hastalardaki halsizlik 2 hafta daha devam edebilir.

Grip nasıl bulaşır?

Bu rahatsızlık öksürük ya da hapşırma gibi eylemlerle virüslü su damlacıkları ile bulaşır. Vücudun içine giren virüsler alt ve üst solunum yollarına yerleşip, burada hızla çoğalırlar. 1-3 gün arası süren kuluçka devresiyle enfekte olanlar bu virüsleri başkalarına bulaştırır. 1-2 gün içinde hastada ani şekilde ateş yükselmesi, baş ağrısı, öksürük, kırıklık, halsizlik gibi şikâyetler oluşmaya başlar. Bu belirtilerin ortaya çıkmasından 4-6 güne kadar bulaşıcılık devam eder. Virüs solunum yollarında çoğalarak, vücutta iskelet kasında, kulaklarda, karaciğer, kalp, kan ve merkezi sinir sisteminde yerleşmeye başlar.

Grip kimleri daha fazla etkiler?

Hastalık sağlıklı kişilerde bir haftada etkisini yitirir. Ancak çocuklarda yaşlı kişilerde, vücut dirençleri düşmüş olan kronik hastalıkları bulunan kişilerde daha ağır seyreder. Bu kişiler grip açısından yüksek riskli kabul edilir.

Grip hastalığının komplikasyonları nelerdir?

Bu hastalık başlı başına ölümcül komplikasyonların nedeni olabilir. Bunun dışında solunum yollarında gelişen ikincil enfeksiyonların bir nedeni olabilir. Sinüsler, burun, boğaz, akciğerler ve orta kulağı etkisi altına alabilir. Zatürre gibi hastalıklar genellikle griple ilişkilendirilir. Gribe bağlı ölümler oldukça sık görülebilir. Astım alevlenmesi, orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit, akciğer hastalıkları gribe bağlı gelişebilir. Kalbi, kasları ve beyni etkileyen sorunlara da neden olabilir.

Grip önlenebilir bir hastalık mıdır?

Gripten korunmanın en önemli etkeni bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Bunun için düzenli beslenme ve uyku düzeninin sağlanması, sigara ve alkolden uzak kalınması gerekir. C vitamini almak, bol su içmek, antioksidan ve mineral açısından zengin yiyecekleri tüketmek gerekir. Bunun dışında çevrede öksüren ve hapşıran insanlardan uzak kalmak, elleri sıkça yıkamak fayda sağlar. Günümüzde grip aşısı yaptırarak bu hastalıktan etkin şekilde korunmak mümkündür. Bu aşı ülkemizde özellikle risk grubuna giren kişilere tavsiye edilir. Ancak herkesin bu aşıyı yaptırmasında fayda vardır. Çocuklara 6 ay ile 3 yaş arasında yarım doz, 3 yaştan sonra tam doz aşı yapılır.8 yaşın altındaki çocuklara ilk defa yapılan grip aşısı iki doz halinde uygulanır. Daha sonra yılda bir kez yapılması uygundur. Erişkinlerde de senede bir doz yeterlidir. Bu aşı inaktif yani ölü bir aşı olduğu için, bağlantılı olarak grip gelişmez. Fakat alerjisi olanlarda, nörolojik hastalığı olanlarda, 6 aydan küçük çocuklara uygulanmaması tavsiye edilir. Aşının yapılması için en uygun dönem Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır. Ancak salgın olduğu zamanlarda Ocak, Şubat aylarında bile uygulanabilir. Aşının koruyucu etkisi için, yapıldıktan sonra 10-14 gün kadar beklenmelidir. Hastalığı ortaya çıkaran çok sayıda virüs olduğundan, her yıl yeni geliştirilen aşılardan tekrar yapılmalıdır.
" } ] }