{ "title": "Göz Yorgunluğu", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/goz-yorgunlugu.jpg", "date": "19.01.2024 21:35:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Göz yorgunluğu, gözlerin hiç dinlenmeden aktif bir şekilde kullanılması sonucu gözlerin yorgun düşmesi olarak tanımlanabilir. Tıta astenopi olarak tanımlanan göz yorgunluğu, çoğu zaman kişiyi oldukça rahatsız edebilecek bir boyuta ulaşabilir. Ancak göz yorgunluğu genellikle dinlenme sonrasında kendiliğinden geçebilecek bir sorundur. Genelde altta yatan ciddi bir durum olmasa da bazı zamanlarda farklı bir sorunun habercisi olarak yaşanabilir. Göz yorgunluğu beraberinde sihinsel yorgunluk, konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.

Göz yorgunluğu belirtileri nelerdir?
Göz yorgunluğu neden olur?

Göz kaslarının uzun zaman odaklı olması: Göz kasları uzun süre bilgisayar, kitap gibi herhangi bir nesneye sabit bir şekilde kalırsa gözde bulunan kaslarda gerilme yaşanır. Gerilen kaslar yorulur ve göz yorgunluğu açığa çıkar. Bu durum tıpkı egzersiz yaptıktan sonra kullanılan aksların yorulması gibidir.

Işığın zayıf olması: Az ışık altında çalışan ya da kitap okuyan kişilerde gözler odaklanmak için oldukça zorlanır. Göz kasları durum karşısında zamanla yorularak, göz yorgunluğu yaşanır.

Görme sorunları: Göz yorgunluğu, görme kabiliyeti zayıfladığında da ortaya çıkabilecek bir problemdir. Örnek gözlük kullanılıyor ve zamanı geldiğinde numara ayarı yapılmıyorsa göz yorgunluğu oluşabilir.

Doğrudan göze ışığın temas etmesi: Göze direkt olarak ışık vurduğunda gözlerde odaklanma sorunu yaşanır. Bu durum zamanla göz kaslarının yorulmasına neden olarak, göz yorgunluğu başlar.

Kontrast: Gözle bakılan obje ve çevre arasındaki parlaklık farkı olarak tanımlanan kontrast, göz yorulmasına sebep olan bir sorundur. Siyah bir zemin üzerinde duran beyaz kâğıt, bu duruma örnek olarak verilebilir.

Göz yorgunluğuna neden olan diğer sebepler
Göz yorgunluğu tedavisi nasıl yapılır?

Göz yorgunluğu orta şiddetteyse gözleri kapatarak bir süre dinlenmek yorgunluğu geçirmek için faydalı olabilir. Ancak gözler devamlı olarak gün içinde yorgunluğa maruz kalıyorsa hayat tarzında bazı değişikliklerin yapılması gerekebilir. Kişi devamlı aynı noktaya bakmak zorundaysa ara ara yön değiştirerek gözlerini dinlendirebilir. Kitap okurken mesafe iyi ayarlanmalıdır.

Göz yorgunluğu için göz damlası kullanılabilir. Göz damlası gözlerin nemlenmesini sağlayarak yorgunluğa karşı iyi gelir. Yoğun iş temposunda çalışanlarda, uzun süre kitap okuyanlarda ya da bilgisayar kullananlarda özler nemini kaybederek kurur. Bunun için damla kullanılabilir.

Göz egzersizleri de göz yorgunluğu tedavisinde kullanılabilir. Gözler açılabildiğince açılır ve aşağı, yukarı, sağa, sola doğru oynatılır. Her yön için 10 tekrar yapılır. Parmaklar kullanılarak nazik hareketlerle göze masaj yapmak yine faydalı olur.

Göz yorgunluğu için bitkisel reçetelerden yararlanılabilir. Yaban mersini göz yorgunluğuna iyi gelen bitkiler arasında yer alır. Gün içinde göz yorgunluğuna karşı 3 defa yaban mersini kapsülü alınarak göz yorgunluğu tedavi edilebilir. Göz yorgunluğu için altın mühür bitkisinden de yararlanılabilir. Altın mühür bitkisi göze masaj yapılarak ya da kompres uygulanarak kullanılabilir. Sibirya ginsengi yine mental fonksiyonların artmasını sağlayarak viral enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Günlük kapsül şeklinde göz yorgunluğu için kullanılabilir. Meyan kökü göz yorgunluğuna faydalı olan bir diğer bitkidir. Meyan kökü çay şeklinde hazırlanarak 1 ay süreyle göz yorgunluğu tedavisinde kullanılabilir.

Göz yorgunluğu için ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Göz yorgunluğunu gidermek amacıyla evde uygulanan tedavilere rağmen sonuç alınamamışsa Uzman bir doktora başvurmakta yarar vardır. Ayrıca, bulanık görme, gözde ciddi anlamda rahatsızlık hissi ve baş ağrısı gibi şikâyetler varsa yine doktora başvurulmalıdır.
" } ] }