{ "title": "Gebelikte Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/gebelikte-halsizlik.gif", "date": "19.01.2024 14:32:26", "author": "Suay", "article": [ { "article": "
Gebelikte halsizlik, gebelik dönemi ile birçok şikâyet oluşum gösterir. Bu şikâyetlerden en yaygın olanlarından biri de halsizliktir. Daha çok gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkar. Gebelikte halsizliğe neden olan en önemli etken gebelik hormonu olan progesteronun bütün kasları gevşetmesidir. Gebelik döneminde fazlaca salgılanan progesteron hormonu rahmin genişlemesini sağlayarak kasılmaları azaltır. Rahim ile diğer kaslarda da gevşeme oluşur. Bu gevşeme sonucu halsizlik, yorgunluk ve uyku hali ortaya çıkar. Ayrıca rahimde bebeğin beslenmesine yardımcı olan plasentanın oluşması da gebeliğin ilk dönemlerinde başlar. Bu durumda enerji daha çok plasentanın oluşumu için harcanır ve anne adayının halsiz kalmasına yol açar. Gebeliğin ilk 3-4 ayında anne adayı sürekli uyku hali ve halsizlik yaşadığından yakınır. Bu şikâyetler gebeliğin 4. Ayından sonra ortadan kaybolur.

Gebelikte Halsizlik Farklı Bir Hastalığın Habercisi Olabilir mi?

Gebelik döneminde yaşanan halsizlik daha çok progesteron hormonun artışı nedeni ile yaşanır ve oldukça doğal bir gebelik şikâyetidir. Ancak bazı durumlarda gebelikte yaşanan halsizlik anemi yani kansızlık nedeni ile de yaşanabilmektedir. Şayet gebelikten önce anne adayında kansızlık sorunu varsa gebelik döneminde bu sorun bariz şekilde artabilir ve bu durum sonucu anne adayı halsizliğe maruz kalabilir. Yine tiroit bezinin az çalışması, kas hastalıkları, sinir sistemi ile alakalı hastalıklar, sodyum ve potasyum yetersizliği halsizliğe yol açan diğer faktörlerdir.

Gebelik döneminde yaşanan mide bulantısı, yetersiz beslenme, psikolojik faktörler, sıcaklarda yaşanan gebelik halsizliğe neden olabilir. Gebeliğin son dönemlerinde oluşan halsizlik ise daha çok ağırlaşan vücut, hareket kısıtlılığı, kilo artışı nedeni ile yaşanabilir.

Gebelik Döneminde Yaşanan Halsizlik İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Gebelik döneminde oluşum gösteren halsizlik gebeliğin ilk ve erken belirtilerindendir. Halsizlik beraberinde çarpıntı, kulak çınlaması, fenalık hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, iştahsızlık ve stres gibi bulgular ile seyrediyorsa muayene sırasında bu sorunlardan doktor haberdar edilmelidir. Eğer halsizlik sürekli devam ediyor ve gün geçtikçe artıyorsa, halsizliğe nefes darlığı eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Halsizlik eğer anemi ya da farklı bir nedenden dolayı ortaya çıkmışsa doktor gerekli araştırmayı yaptıktan sonra nedene yönelik tedavi başlatacaktır. Eğer halsizlik gebelik nedeni ile oluşmuş ve başka bir nedeni yoksa beslenmeye dikkat etmek, bol sıvı tüketmek ve doktorun reçete ettiği vitaminleri düzenli kullanmak halsizlik şikâyetini hafifletecektir. Ayrıca halsizlik ile mücadele etmek için günlük egzersiz, yürüyüş ve gebeliği zorlamayacak spor gibi aktiviteler faydalı olacaktır.
" } ] }