{ "title": "Eklem Ağrıları ve Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/eklem-agrilari-ve-halsizlik.gif", "date": "20.01.2024 17:58:25", "author": "Nefis", "article": [ { "article": "
Eklem ağrıları ve halsizlik, eklem ağrıları genellikle ileri yaşlarda yoğun olarak yaşanan bir sorun olmasına rağmen, farklı etkenler yüzünden genç yaşta olan kişileri de etkisi altına alabilir. Spor aktiviteleri, aşırı kilo, çeşitli hastalıklar ve kazalara maruz kalma gibi etkenler yüzünden her yaşta kişide eklem ağrısı görülebilir. Vücudun hareket etmesi için, kas ve kemikler kadar etkili olan eklemler, vücudun destek yapısını oluşturur. Eklem ağrıları vücudun hareketlerini kısıtlar ve kişileri aktiviteleri yapmaktan alıkoyar. Tedavinin uygulanması için, öncelikle buna neden olan etkenin belirlenmesi gerekir. Eklemler sadece kemiklerden değil, kendilerini saran kapsüllerden, bağlardan, kas, yumuşak doku, kese gibi yapıları kapsamaktadır. Bu yüzden eklem ağrısı anatomisi ve işlevselliği birbirinden farklı olan değişik yapılardan kaynaklanır, değişik sebeplerden ortaya çıkar. Eklemlerde oluşan ağrılarda farklı şiddette belirtiler ve işaretler görülür. Bölgede ağrı, kızarıklık, şişkinlik, sertlik gibi etkilerin yanında, vücutta genel olarak halsizlik hâkim olur. Bunun ciddi bir sebebi olabileceği gibi, genel bir hastalığın habercisi olarak kabul etmek ve tanı koymak gerekir.

Eklem ağrılarının belirtileri nelerdir?

Eklemlerde olan sorunlarda öncelikli belirti şiddeti değişen ağrılardır. Çoğu zaman nöbetler halinde hissedilir. Kişide halsizlik, hareket bozukluğu, hareket güçlüğü, eklemlerde sertlik, şişlik gibi belirtiler meydana gelir. Bunlar kişiye oldukça fazla rahatsızlık verir. Bu nedenle vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Eklem ağrıları kimlerde etkili olur?

Bu sorun herkeste görülebileceği gibi, ailesinde eklem ağrıları olan kişilerde daha etkili olabilir. Bu nedenle genetik olabileceği söylenebilir. Bunun dışında kırmızı eti fazla tüketenlerde, dengesiz ve ağır yük kaldıranlarda, eklem rahatsızlığı olanlarda, metabolizması ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda daha sık meydana gelir.

Eklem ağrılarının en fazla görüldüğü etkenler nelerdir?

Osteoartrit (Kireçlenme): Eklem iltihabı farklı şekillerde oluşsa da en fazla görülen osteoartrittir. Bu sorun genellikle orta yaşlı kişileri etkiler. Eklemlerin arasında olan kıkırdağın yani esnek dokunun yıpranması sonucunda oluşur. Bu etki ağrı, halsizlik gibi etkilere neden olur. Obez olanlar, sakatlananlar, devamlı aynı hareketi yapanlar bu konuda daha riskli konudadır.

Bursit (Kesecik iltihabı): Tendonları koruyan içi sıvı dolu kese olan bursaların tahriş olarak şişmesi olan bursit, çok ağrılı bir durumdur. Eklemlerde ağrı, kızarıklık, sertleşme, vücutta halsizlik gibi etkilere neden olur. Spor yaparken eklemlere aşırı yüklenme, aşırı kilolu olma, eklem hastalıkları gibi etkenlere bursit sebebi olabilir. Vücutta en fazla kalça, omuz, topuk, diz ve ayakta başparmağı etkisi altına alır. Dinlenme ve tedavi sayesinde kısa sürede geçirilebilecek bir sorundur.

Tendinit: Kasların kemiklere bağlanmasını sağlayan tendonlarda iltihaplanma, şişme ya da tahriş olma gibi durumlar tendinit olarak tanımlanır. Bu sorun yaşlılık, tendonların esnekliğini kaybetmesi ve aşırı kullanma sonucunda oluşabilir. Vücutta yaygın ağrı, halsizlik, yorgunluk gibi etkilere neden olur.

Eklemleri aşırı kullanma: Uzun süre eklemleri aşırı kullanma kireçlenme etkisi gösterebilir. Egzersiz programlarına başlamadan önce, hafiften ısınma hareketleri yapma, eklemlere fazla yüklenmemek gerekir.

Yaralanmalar: Darbe sonucunda eklem ağrılarının meydana gelmesi söz konusu olabilir. Bu tür eklem ağrıları için dinlenmeyle hafifleme etkisi görülür. Ancak bazı ciddi yaralanmalarda eklemlerde osteoartrit gelişmesi gözlenebilir.

Gut hastalığı: bu rahatsızlık eklem iltihaplanması şeklinde yaşanır. Vücutta ürik sit üretiminden kaynaklanan gut hastalığında, vücutta biriken asit eklemlerde sertlik, şişme, ağrı gibi etkiler yapar. Bu genetik özelliklerden, cinsiyet, alkol kullanımı, fazla et tüketimi gibi etkenlerden kaynaklanır.

Eklem ağrısında tedavi yolları nelerdir?

Hastanın yapılan muayenesinde öncelikle ağrının meydana geldiği yer belirlenir. Ardından yapılan kan tahlilleri ve vücuttaki kan hücrelerinin sayısının belirlenmesiyle hastaya teşhis konulur. Eklem ağrılarının değişik yöntemlerle tedavisi yapılabilir. Akupunktur tedavisinde hastaya geleneksel yöntem ve şok tedavisi uygulanır. Ayrıca kaplıca tedavisi de içerdiği mineral ve ısıyla yaratacağı basınç sayesinde, belirli bir süre eklem ağrılarında rahatlama sağlar.
" } ] }