{ "title": "Baş Dönmesi ve Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/bas-donmesi-ve-halsizlik.gif", "date": "21.01.2024 08:28:31", "author": "Kavuşum", "article": [ { "article": "
Baş dönmesi ve halsizlik, besin zehirlenmesi, iç kulak enfeksiyonları, yeteri kadar beslenememe ve panik atak gibi rahatsızlıklar baş dönmesi ve beraberinde halsizliğe neden olabilir. Baş dönmesi çoğu zaman mide bulantısı ve devamında kusma ile görülebilir. Baş dönmesinin en önemli nedenlerinden biri iç kulakta vücudun dengede kalmasına yardımcı olan kısımda gerçekleşen sorundur. Dikkat edilmesi gereken nokta baş dönmesinin ve devamında gelen halsizliğin ne sıklıkta yaşandığıdır. Başa dönmesi ve halsizlik şayet günlük aktiviteleri gerçekleştiremeyecek kadar yoğun yaşanıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Baş Dönmesi ve Halsizlik Neden Olur?

Baş dönmesi vücutta yarattığı etki nedeni ile mide bulantısına, kusmaya ve halsizliğe yol açabilir. Özellikle sabahları kahvaltı yapmadan direkt öğle yemeğine geçmek, bu arada aşırı kahve ve çay tüketmek baş dönmesi yaratabilir. Tansiyon ve kan şekerinin düşmesi yine baş dönmesi ile bayılma hissine yani halsizliğe yol açabilir. Tüm bunların haricinde orta kulakta yer alan ve baş hareketlerine göre şekillenerek dengeyi koruyan sıvının yer aldığı bölümde meydana gelen enfeksiyon, basınç ve sıvı toplanması gibi durumlar karşında da baş dönmesi yaşanabilir.

Panik Atak: Baş dönmesi ve halsizlik yalnızca fiziksel olarak ortaya çıkabilen bir sorun değildir. Ruhsal dengede yaşanan bir sıkıntı baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizliğe yol açabilir. Baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizliğe yol açan ruhsal hastalıkların başında panik atak yer almaktadır. Panik atak yaşanan bireyde, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, halsizlik, kalp atışının hızlanması, terleme, ağız kuruması, üşüme gibi belirtiler görülebilir. Bu tür belirtiler ataktan yaklaşık 5-10 dakika önce başlayarak yarım saat kadar devam edebilir.

Migren: Migren baş dönmesine yol açan ve sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Migren kişide uyku bozukluğu yaratarak yeme problemine yol açabilir. Kişi migren nedeni ile öğün atladığında kan basıncı düşer. Kan basıncının düşmesi baş dönmesi ve halsizliğe neden olur. Migren ağrısı daha çok göz çevresinde ve sinüslerde oluşarak çene ve boyuna doğru ilerleyebilir.

Baş dönmesi ve halsizliğin pek çok nedeni olabilir. Bu nedenle baş dönmesi ve halsizlik yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden doktora başvurması gerekir. Doktor baş dönmesi ve halsizliğin nedenini detaylı bir şekilde araştırarak, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra nedene yönelik tedavi başlatarak sorunu kontrol altına alabilir. Özellikle baş dönmesi ilaç tedavisinde cerrahi operasyona kadar pek çok şekilde tedavi seçeneği olan bir rahatsızlıktır.
" } ] }