{ "title": "Aşırı Yorgunluk", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/Asiri-Yorgunluk-94.jpg", "date": "21.01.2024 14:57:50", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Aşırı Yorgunluk, nedeni sadece yoğun iş temposu olmayan ve çoğunlukla göz ardı edilen bir sorundur. Kalp, akciğer sorunları ve tümör gibi pek çok hastalığın belirtisi olabilen aşırı yorgunluk ihmal edildiğinde tanı gecikmesine yol açmaktadır.

Aşırı Yorgunluk Sebepleri Nelerdir?

Kan dolaşımını sağlayan kalp yetersiz çalıştığında kan dolaşımı düzensizleşir. Bu durum halsizlik ve yorgunluğa sebep olacaktır. Ayrıca eğer tansiyon düşükse organların ihtiyacı kadar kan karşılanamaz. Uykusuzluk, yeterince su içmemek ve çeşitli ilaçların kullanımı tansiyonu düşürebilir. Belli aralıklarla tansiyon ölçümü yapılmalıdır.

Özellikle kadınların adet dönemi kanamaları sebebiyle yorgunluk şikâyeti yaşanır ve bu durum önemsenmez. Kansızlık tanısı konulmazsa uzun yıllar yorgun bir yaşam sürülebilir. Kan kanserinin önemli belirtilerinden biri yorgunluktur.

Az çalışan tiroit bezleri tüm vücudun az çalışmasına yol açar ve bu da yorgunluk sebebidir. Böbrek üstü bezlerindeki hastalıklar, hormonlar ve kan tuzları, minerallerindeki değişiklikler yüzünden yorgunluk yapabilir. Enfeksiyon hastalıkları da yorgunluk nedenidir. Bu hastalıklar;
Bedenimize ait gıda ve kanla beslenen parazitler kansızlık, mineral ve vitamin eksiklikleri gibi pek çok mekanizmayla yorgunluk sebebi olurlar.

Bağışıklık sistemini direk etkileyen AİDS hastalığında sık tekrarlayan enfeksiyonlar ve yorgunluk ilk bulgu olabilir.

Tüm tümörlerin değişmez belirtilerinden biri yorgunluktur.

Tüm akciğer hastalıklarında yetersiz oksijenlenme ya da karbondioksit birikmesi nedeniyle yorgunluk belirgindir. Geçmişinde akciğer hastalığı olanlar ve sigara içenler yorgunluk şikâyetini önemsemelidir.

Potasyum düşüklüğü, kalsiyum yüksekliği, karaciğer yetersizliği, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar metabolik hastalıklardır. Kan tuzların da veya minerallerde oluşan değişiklikler yorgunluğa neden olabilir.

Yorgunluğun sık ifade edildiği durumlardan biri de bunamadır.

Reflü meydana getirdiği beslenme düzensizliği nedeniyle yorgunluğa neden olabilir.

Bunun dışında burun tıkanıklığı solunum sistemini direk etkiler, ağız solunumu başlayabilir. Akciğerin yetersiz oksijenlenme temposu ve yardımcı solunum kaslarının aşırı çalışması yorgunluk şikâyetini tüm güne yayar.

Depresyon, kaygı, evham gibi durumlarda aşırı yorgunluğa neden olabilir.

Aşırı Yorgunluk için alınabilecek önlemler nelerdir?

Aşırı yorgunluk sebebi olan yukarıdaki hastalıkların tedavilerine ek olarak alınabilecek birtakım tedbirler vardır;
" } ] }