{ "title": "Aşırı Yorgunluk ve Uyku Hali", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/asiri-yorgunluk-ve-uyku-hali.jpg", "date": "21.01.2024 06:05:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Aşırı yorgunluk ve uyku hali, sorunu olanlarda huzursuzluk olması normal bir tepkidir. Böyle aşırı yorgunluk, huzursuzluk zamanla yerini kronik yorgunluk sendromu denilen soruna bırakır. Bunun devamında kişilerde aşırı yorgunluktan dolayı uyku hali meydana gelir. Eğer uzun süren aşırı yorgunluk, halsizlik ve uyku hali oluyorsa, hiç ihmal etmeden doktora gidilmelidir. Sürekli halsizlik, aşırı yorgunluk hissi olması halinde, az enerji harcanacak işlerin bile yapılmasında güçlük çekilmesi, sürekli uyku halinin olması halinde mutlaka yorgunluk sendromu açısından değerlendirme yapılmalıdır. Aşırı yorgunluk ve uyku hali tek başına bir hastalık olarak görülmese de altta yatan başka bir hastalığın belirtisi şeklinde ortaya çıkmış olabilir.

Aşırı yorgunluk ve uyku hali hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

Dinlenmeye rağmen rahatlık hissedilememesi, bu sorunların 6 aydan daha uzun etkili olması durumunda kronik yorgunluk şeklinde değerlendirme yapılır. Böyle bir sorunun varlığında kişi devamlı uykuya meyilli olur, evden bile çıkmak istemez, eklem ve kas ağrıları olur, kemikleri ağrır, hareketsiz bir yaşam sürmeye başlar. Aşırı yorgunluk herkeste yoğun işlerin sonrasında, çeşitli enfeksiyonlarda gelişebilir. Bunun dışında bazı ilaçların yan etkisi olarak, düzensiz bir beslenmenin sonucunda, yaşam tarzının uygun olmaması halinde, aşırı kilo alınması, sistemik hastalıklarda, alkol bağımlılığında, kanser türlerinde, hormonal hastalıklarda da aşırı yorgunluk ve uyku hali ortaya çıkabilir.

Aşırı yorgunluk ve uyku hali kimleri etkileyebilir?

Aşırı yorgunluğun uzun sürmesiyle kronik yorgunluk sendromuna dönüşmesi halinde, bu problemlerin zamanında dikkate alınmadığı, gözden kaçtığı ortaya çıkar. Bundan genellikle çalışan, eğitimli ve gelir düzeyi yüksek olan kişiler, toplumlar etkilenir. Özellikle 30-50 yaş arası kadınlar bu problemden %70 oranında etkilenir.

Aşırı yorgunluk ve uyku hali belirtileri nelerdir?
Aşırı yorgunluk ve uyku hali nasıl önlenebilir?

Bu sorundan kurtulmak için her gün kahvaltıyı aksatmadan yapmak gerekir. Ayrıca günde 2,5 litreden az olmamak koşuluyla su içilmelidir. Dik oturmaya çalışılmalı, cep telefonlarını daha az kullanmaya özen gösterilmelidir. Haftada 2 gün balık tüketilmeli, yeterince vitamin alınmalı, zinde olabilmek için sağlıklı besinler tüketilmelidir. Karanfil çiğnemekte aşırı yorgunluk ve uyku hali için olumlu etkiler yapacaktır. Kafeinden, alkolden ve sigaradan uzak durulmalıdır. Stresten mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır. Herkesin stres eşiğini aşmamaya çalışması önemlidir. Beslenmeye dikkat ederek, ideal kiloda olunmalı ve düzenli bir yaşam sürülmelidir.
" } ] }