{ "title": "Ani Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/ani-halsizlik.gif", "date": "20.01.2024 11:47:27", "author": "Sezginay", "article": [ { "article": "
Ani halsizlik, kişilerde makul bir oranda olmayan beden ya da zihin yorgunluğu ile yaşanan bir durumdur. Kişilerde bazı dönemlerde aşırı yorgunluk, çalışamama, huzursuzluk, sırt ağrısı, hazımsızlık gibi yakınmalar olur. Debilite ya da asteni olarak tanımlanan bu durum, çok sayıda fiziki rahatsızlığın bir belirtisi olarak yaşanabilir, psikolojik hastalıkların önemli bir katkısı olarak görülebilir. İnsanların yaşadığı depresyon ve kronik anksiyete gibi durumların belirgin bir özelliği olarak kabul edilir. Ancak bazı kişilerde herhangi bir fiziki hastalık, depresyon ve anksiyete gibi sorunlar olmasa da ani halsizlik durumu sürekli olarak görülebilir. Mevsimsel değişimler, kullanılan bazı ilaçlar ya da uykusuz kalma gibi etkenlerde halsizliğe neden olabilir.

Ani halsizlik neden olur?

Derin uykuda rahatsız olmanızı sağlayacak etkenler: Gürültülü ortam insanlara stres yaşatarak, tansiyonun yükselmesine neden olur. Bu nedenle uykuya yattığınız odadaki saat gibi ses yapan eşyaların kaldırılması gerekir.

Gün içinde tüketilen kahve ve çay gibi içecekler: Kafeinin uyarıcı etkisi yüzünden, beyne enerji emri daha fazla gönderilir. Ancak günlük tüketimde aşırıya kaçılması halinde, vücuttaki demir emilir. Bu beyin ve kalbin oksijen almasını engelleyen bir durumdur. Bu yüzden halsizlik etkisi hissedilir.

Karbonhidrat tüketimi uyku etkisi gösterir: Karbonhidratların aç karnına tüketilmesi ağırlığa neden olur. Bu nedenle halsizlik hissetmemek için, karbonhidratlı besinleri aç olduğunuzda tüketmeyin.

Vücutta su eksikliği olması dikkati dağıtır: Günlük 8 bardağın altında su içmek, kişinin enerji boşluğuna düşmesine neden olur.

Cep telefonu görüşmesi: Cep telefonuyla 20 dakikadan daha uzun yapılan görüşmeler, uyku hipnozu etkisi yapacaktır. Böyle uzun süreli ve sıkça yapılan görüşmeler halsizliğe neden olacaktır.

Duş sırasında suyun sıcaklığı: Suyun sıcaklığının vücut sıcaklığının üzerinde olması halinde, uyku hormonları daha fazla salgılanır. Bu nedenle akşamları iyi uyumak için sıcak suyla, sabahları daha enerjik olmak için ılık suyla duş alınmalıdır.

Bazı besinlere karşı hassasiyet: Hareketlerinizde sorun bulunmuyorsa, kendinizi zinde hissedemiyorsanız, çölyak gibi bir hastalığınız olabilir. Vücudunuz besinleri işleyemediğinden, kendinizi halsiz hissedebilirsiniz.

Gürültüye maruz kalmak: Gürültüye uzun süre maruz kalmak bedeni yoran etkenlerdir. Yüksek sesle konuşan kişilerin yanında bulunmak bile gün sonunda halsizleşmenize sebep olabilir.

Flüoresan ışığı: Flüoresan ışığı kişideki öğrenme ve konsantrasyon yeteneğini %60 oranında azaltır. Uzun süre bu ışığa maruz kalınması, bağışıklık sistemini zayıflatan bir etkendir.

Küflü ortamlardan uzak kalmak: Ortamın iyi havalandırılmaması nedeniyle küf meydana geldiğinde, vücudun bununla mücadele etmesi yüzünden yorgun düşmesine engel olamazsınız.

Ani halsizliğe karşı ne yapılmalıdır?

Halsizlik duyulması belirli bir hastalığa özgü bir belirti değildir. Bunun çok sayıda nedeni olabilir. Fiziksel halsizlik çeken kişide kaslar normal hareketlerini kolay yapamaz. Yaptığı hareketler kişiye daha yorucu gelir. Zihinsel halsizlikte ise kişiler dikkatini belli bir konuya vermekte zorlanır. Günlük aktivitelerini yapmak, sabahları kalkmak gibi eylemleri yapmak istemezler. Uykulu ve dalgın bir görüntüleri olur. Bunlara engel olabilmek için, bazı önlemler alınabilir.
Ani halsizlik durumunda buna eşlik eden baş ağrılarının olması, karın, bel ya da pelvik ağrılarının olması halinde bunu ciddiye almalısınız. Bu durumda başkalarına zarar vereceğinizi düşünüyorsanız, nefes ağrısı, kalp atışlarının düzensizleşmesi, göğüs ağrısı, vücutta beklenmeyen kanamaların olması halinde acilen doktora gidilmelidir.
" } ] }