{ "title": "Adrenal Yorgunluk Tedavisi", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/Adrenal-Yorgunluk-Tedavisi-53.jpg", "date": "20.01.2024 19:00:37", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Adrenal Yorgunluk Tedavisi: Adrenal yorgunluk henüz bir hastalık olarak kabul edilmese de çoğunlukla alternatif tıpla uğraşanların üzerinde çok uğraştığı bir konudur. Dünya sağlık örgütü de adrenal yorgunluğu biliyor. Rahatsızlığın varlığını kabul ediyor ve bu yüzyılın sendromu olarak görüyor. Adrenal yorgunluğun semptomları tanımlanamayan sağlık sorunları grubunda yer alıyor. Stres, tehlikeye karşı vücudun verdiği tepkidir. Bu tepki vücudu tehlikeden kaçmaya veya mücadele etmeye hazırlamak içindir. Bunun için bilinen iki hormon, adrenalin ve kortizol görev yapar. Adrenalin kaynağı stres hormonudur. Tansiyonu yükseltir, kalp hızını artırır, damarları daraltır, beyin, kan akışını, kalp, böbrek ve çizgili kaslar gibi hayati organlara doğru yönlendirir. Buna karşılık sindirim sistemi ve bölgelerde kan akışını azaltır ve kasları gerginleştirir. Mesela sınava girmeden önce vücudunuz gerilir, midenize taş gibi olur ve tuvalete gitme istersiniz. Ama fazlası kan basıncının yükselmesi, hipertansiyon atağı, çarpıntı ve damarların büzülmesine, kalp krizi ve ani ölüme kadar gidebilen sorunlara sebep olur. Kortizol ise motivasyonu artırır, yağı yükselterek, kandaki şeker ve vücudun artan enerji ihtiyacına kaynak bulur. Çoğu özel bir tür şişmanlığa, kemiklerin incelmesine ve şeker hastalığına sebep olur.

Doku duyarsızlığı. Gerek adrenalin gerekse kortizol hayati hormonlardır yok olmaları büyük sorunlara sebeptir. İkisinin de salgılanması vücudun ihtiyaçlarına göredir. Bu sebeple normal seviyelerinden söz etmek zor. Ancak yüksek düzeylerini ve kortizol yetersizliğinin öğrenmek mümkün. Adrenalin böbrek üstü bezi dışında düğümlerinden sinir uçlarından da salgılandığı için yetersizliği pratik olarak mümkün değildir. Adrenal yorgunluk hormonların düzeylerini ölçmenin hiçbir faydası yoktur. Ana mekanizmanın hormonların yetersizliği değil, dokuların bu hormona duyarsız olduğu görülüyor. Fakat, alkol ve madde bağımlılığı da bu durumun sebebidir. Adrenal yorgunluk, bir semptomlar gurubu olarak kendini belirtir. Üstelik böbrek üstü bezi eksikliği hastalığı olan Addisondan çok farklı. Bu hastalıkta iddia edilen hormon yetersizliğini gösteren bir test de yoktur.

Adrenal Yorgunluk Tedavisi: İlacı yok. Rahatsızlık kendini yorgunluk, sabah uyanma güçlüğü, gece uykusuzluğu, tuz ve şeker isteğinin artışı ve gün içerisinde kafein gibi uyarıcılara fazla ihtiyaç duymasıyla belli eder. Kötü beslenme düşük lifli gıda, beyaz un, şeker, az sebze ve meyve yemek, yorgunken tatlı, tuzlu yiyecekler yemek veya tatlandırılmış ve kafeinli şeyler içmek, yorgun olduğu halde geç yatmak, kendini güçsüz hissetmek, iyi olmaya çalışmak, boş işlerle uğraşmak, az eğlenceli veya hareketli işler yapmak. Adrenalin acil ve şok olduğunda salgılanan hayatımızı kurtaran hormondur. Tam tersi yetersizliği hipotansiyon, stresli durumlara neden olur. Çokluğu malign hipertansiyona yol açar. Bu şikâyetlerin görülme çokluğu kadınlarda'dır. En fazla 25 ve 50 yaşındadır. Tedavisi için saplanmış bir ilacı yok. Bazı antidepresan ilaçlardan faydalanan oluyor. Psikolojik terapi ve egzersizle tedavi şansı %70 oranında yükseliyor. Tedavisi 4 ay ile bir sene devam edebiliyor.

Alarm Bulgular. Sebepsiz yorgunluk, sabahları yataktan kalkmak istememek. Gün içinde güç kazanmak için atıştırmalıklara ihtiyaç duymak. Yorgun ve stresli olmak günlük işlerle başa çıkmakta sıkıntılı, stres veya rahatsızlığa çaresiz kalmak. Mücadele yolları adrenal yorgunlukla baş etmek için şunlar yapılmalıdır. Sık ve az yiyin, işlerinizi ihmal etmeyin. Düzenli hareket alışkanlığı edinin. İş yaşamınızı değiştirin, stres yaratan şeyleri azaltın. Düzenli 8 saat uyuyun, sigara ve alkol kullanmayın. Tatil gitmek, müzik dinlemek ve istediğiniz işlerle uğraşmak herkese iyi gelir.
" } ] }