{ "title": "Adet Dönemi Halsizlik", "image": "https://www.halsizlik.gen.tr/images/adet-donemi-halsizlik.gif", "date": "21.01.2024 02:28:05", "author": "Azref", "article": [ { "article": "Adet dönemi halsizlik, kadınlarda yaklaşık %85 oranında görülen, buna eşlik eden ağrı, alınganlık, yorgunluk gibi etkileri de olan PMS yani premenstrüel sendrom adı verilen rahatsızlıktır. Bu kadınlarda adet öncesi başlayan, adet sonrasında sona eren bir sorundur. Kadınlarda %85 oranında etkili olsa da %5-10 oranında yaşam kalitesini etkileyecek yoğunlukta yaşanır. Ergenlik ve menopoz döneminde daha nadir görülür. Adet dönemine 7-10 kala karın şişliği, gerginlik, ağrı, halsizlik, depresyon, aşırı uyku, uykusuzluk, aşırı hassasiyet, içe kapanma gibi farklı etkiler verir. Bunlar kadınlarda tek olarak ya da birkaç tane birden etkili olur. Bu rahatsızlığın en belirgin özelliği her ay düzenli olarak görülmesidir. Bu sıkıntılar genellikle adet başlangıcıyla birlikte sona erer. Adet döneminden önce kas kasılmalarından, damar genişlemelerinden, stresten baş ağrısı da görülebilir. PMS psikolojik temelde kurulu sosyolojik ve biyolojik bir sorundur. Kişinin yaşam tarzında yapacağı değişimlerle etkisini azaltabilir. Sporla uğraşma, diyet alışkanlıklarında değişim, sosyal faaliyetler kişide pozitif etki yapacaktır. Rahatlamak için yapılacak terapilerde faydalı olur.

PSM sorununda yakınmalar adetten 1-2 hafta önce başlar. Adette birkaç gün etkili olarak sona erer. Bunun sebepleri tam olarak bilinmez ve herhangi bir yaşta etkili olmaya başlayabilir. Fakat kadınların hormon değişimlerine verdiği anormal bir tepki olarak kabul edilir. Duygusal etkenler ve stres bunda etkili değildir. Fakat etkileri kişinin yaşamında olumsuzluklara neden olur.

PSM (Premenstrüel sendrom) belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlık kişilerde halsizlik, huzursuzluk, göğüslerde şişkinlik, akne, uyku düzensizliği, diyare, kabızlık, kas ve eklem ağrıları, iştah açılması, konsantrasyon güçlüğü, depresyon gibi etkilere neden olur.

Yaşam kalitesinde olumsuz etkilenme

Kadınların %85'ini etkileyen bu sorunda semptomların en az bir tanesi görülmektedir. Bunların çoğu kolay atlatılır ve tedaviyi gerektirmez. Fakat az bir oranda PMS şiddetli etkiler gösterebilir. Bu nedenle kadınları bu dönemi sekteye uğrar, yaşam kaliteleri düşer. Ailesinde depresyon öyküsü olanlarda bu etkiler daha fazla görülmektedir. Olumsuzlukları azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Ancak bunlar her kadın için farklı bir yaklaşımı gerektirir. Hafif yakınmalarda basit önlemler etkili olur. Egzersiz yaparak, D vitamini, kalsiyum ve folik asit alarak, dengeli beslenerek, kafein ve sigaradan uzak durarak, düzenli uyuyarak bu etkilerle baş edilebilir.

Adet dönemi halsizliğinde beslenme önerileri
" } ] }